Start » Lista szkoleń » Szkolenia HACCP
Temat szkolenia: Pełnomocnik ds. Systemu HACCP
Adresaci:
Szkolenie skierowane jest do kandydatów zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji do pełnienia funkcji Pełnomocnika ds. Systemu HACCP, pragnących zdobyć wiedzę dotyczącą prawa i kodeksu żywnościowego, wytycznych do Dobrych Praktyk GHP/GMP opracowywania dokumentacji systemowej oraz wdrażania, utrzymania i nadzorowania, a także zasad i metod oceny Systemu HACCP. Ukończenie szkolenia i zdanie egzaminu uprawnia do pełnienia funkcji Pełnomocnika ds. Systemu HACCP.
Cel szkolenia:
• Zapoznanie uczestników z Prawem Żywnościowym (Codex Alimentarius), Dobrymi Praktykami Higienicznymi i Produkcyjnymi (GHP/GMP) oraz rodzajami zagrożeń • Nabycie umiejętności tworzenia dokumentacji Systemu HACCP i GHP/GMP • Zapoznanie uczestników z istotą, celem, rodzajami, planowaniem i metodyką prowadzenia auditów wewnętrznych Systemu HACCP
• Zapoznanie uczestników z zakresem obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności Pełnomocnika ds. Systemu HACCP
• Przygotowanie przyszłych Pełnomocników do efektywnego sprawowania tej funkcji w organizacji.
Plan szkolenia:
1. WPROWADZENIE.
a. Bezpieczeństwo żywności b. Regulacje prawne dotyczące żywności
2. SYSTEM GHP/GMP: a. Wprowadzenie do Dobrych Praktyk b. Ogólne reguły (zasady higieny, GMP) • Higiena osobista • Mycie i dezynfekcja • Odzież ochronna • Wymogi zdrowotne • Szkolenia personelu • Budynki i otoczenie • Maszyny i urządzenia • Zaopatrzenie w wodę • Usuwanie odpadów • Ochrona przed szkodnikami c. Wymagane instrukcje d. Rodzaje formularzy (przykłady)
3. SYSTEM ZAPEWNIENIA BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI HACCP. a. Omówienie zagrożeń mikrobiologicznych, fizycznych i chemicznych. • Zatrucia i zakażenia pokarmowe oraz ich najczęstsze przyczyny • Główne choroby przenoszone drogą pokarmową • Nosicielstwo bakterii chorobotwórczych • Środki spożywcze najczęściej powodujące zatrucia pokarmowe • Zanieczyszczenia chemiczne i fizyczne oraz ich przyczyny b. Definicja Systemu HACCP
4. METODYKA WDRAŻANIA SYSTEMU HACCP: a. 7 zasad wdrażania Systemu HACCP wg Codex Alimentarius b. Projektowanie przykładowej dokumentacji wg 12 etapów wdrażania Systemu • Sporządzenie listy wszystkich ewentualnych zagrożeń związanych z każdym etapem produkcji oraz listy wszelkich środków kontroli danego zagrożenia • Określenie Krytycznych Punktów Kontroli • Określenie celów i granic tolerancji dla każdego punktu krytycznego • Opracowanie systemu monitorowania dla każdego punktu krytycznego • Ustalenie działań korygujących • Ustalenie procedury weryfikacji • Prowadzenie dokumentacji i zapisów
5. ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ PEŁNOMOCNIKA I ZESPOŁU HACCP.
6. DEFINICJA I RODZAJE AUDYTÓW
7. PROCEDURA AUDYTU WEWNĘTRZNEGO WG ISO 19011:2018
a. Inicjowanie auditu b. Przeprowadzenie przeglądu dokumentów c. Przygotowanie do działań auditowych d. Przeprowadzenie działań auditowych na miejscu e. Przygotowanie, zatwierdzenie i rozpowszechnianie raportu z auditu f. Zakończenie auditu g. Przeprowadzenie działań poauditowych
8. SKUTECZNE ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW JAKOŚCIOWYCH a. wykrycie niezgodności b. podjęcie natychmiastowych działań c. określenie przyczyny powstawania d. podjęcie działań długoterminowych e. ocena i nadzór nad działaniami
9. METODYKA I TECHNIKI AUDYTOWANIA a. Skuteczne prowadzenie rozmów a. Umiejętne sporządzanie notatek b. Poprawne zbieranie dowodów audytowych
10. KOMPETENCJE AUDYTORA WEWNĘTRZNEGO a. Zakres obowiązków b. Rola audytora s procesie ciągłego doskonalenia c. Trudności w przeprowadzaniu audytów d. Cechy profesjonalnego audytora
9. DYSKUSJA I ĆWICZENIA.
11. TEST POTWIERDZAJĄCY ZDOBYCIE KWALIFIKACJI PEŁNOMOCNIKA DS. SYSTEMU HACCP.
Czas trwania: 2 dni (16 godzin). Istnieje możliwość skrócenia czasu szkolenia do 1 dnia, na życzenie klienta (przy szkoleniu dedykowanym).
Cena: 1100/900 PLN/os.* netto
*Cena za 1 osobę. Przy zgłoszeniu co najmniej 2 osób, druga i kolejne osoby: 900 PLN netto
Cena za uczestnictwo w szkoleniu online (zdalnym): 900 PLN/os. netto
Promocja dla Studentów studiów dziennych: 900 PLN/os. netto (nie łączy się z innymi promocjami)
Przy zgłoszeniu na szkolenie stacjonarne dla Pełnomocników i Audytorów wewnętrznych, koszt uczestnictwa wynosi 1200 PLN (1. os.) / 1000 PLN (kolejne os.) netto.
Przy zgłoszeniu na szkolenie online (zdalne) dla Pełnomocników i Audytorów wewnętrznych, koszt uczestnictwa wynosi 1000 PLN (1. os.) netto.
Miejsce szkoleń:
Szkolenia otwarte: Wrocław (Wrocławski Park Technologiczny, Uniwersytet SWPS), online (zdalnie)
Szkolenia zamknięte: siedziba klienta (cały kraj), online (zdalnie)
Termin szkolenia: wg harmonogramu, do uzgodnienia
Forma zajęć: wykład, ćwiczenia, warsztaty, konsultacje
Zapewniamy:
• Materiały szkoleniowe • Certyfikat potwierdzający odbycie szkolenia (certyfikat Pełnomocnika ds. Systemu HACCP) • Poczęstunek • Bufet kawowy • Bezpłatne konsultacje mailowe w ciągu miesiąca po zakończeniu szkolenia • Rabat na następne szkolenie w wysokości 100 PLN netto (nie łączy się z innymi promocjami)
Szkolenie akredytowane przez międzynarodową jednostkę certyfikującą**
**Istnieje możliwość wystawienia dodatkowego certyfikatu dla uczestników szkolenia
Osoby i firmy zainteresowane powyższym szkoleniem prosimy o wypełnienie formularza. |