Start » Lista szkoleń » Szkolenia ISO 22000
Temat szkolenia: Pełnomocnik ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018
Adresaci: Szkolenie skierowane jest do kandydatów zainteresowanych uzyskaniem kwalifikacji do pełnienia funkcji Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018, pragnących zdobyć wiedzę dotyczącą opracowywania dokumentacji, wdrażania, utrzymania i nadzorowania oraz zasad i metod oceny Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018 zgodnie z ISO 19011:2018. Ukończenie szkolenia i zdanie egzaminu uprawnia do pełnienia funkcji Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018.
Cel szkolenia:
• Zapoznanie uczestników z najważniejszymi wymaganiami prawa żywnościowego, terminologią i środowiskiem norm ISO
• Omówienie zasad wdrażania Systemu Zarządzania Bezpieczeństwa Żywności i przejścia na normę ISO 22000:2018
• Zapoznanie uczestników z wymaganiami normy ISO 22000:2018 i ISO 19011:2018
• Omówienie różnic pomiędzy ISO 22000:2018 a ISO 22000:2005 i innymi systemami zarządzania
• Zapoznanie uczestników z istotą, celem, rodzajami, planowaniem i metodyką prowadzenia auditów wewnętrznych Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018
• Przygotowanie przyszłych Pełnomocników do efektywnego sprawowania tej funkcji w organizacji
• Zapoznanie uczestników z zakresem obowiązków, uprawnień i odpowiedzialności Pełnomocnika ds. Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności wg ISO 22000:2018.
Plan szkolenia:
I. DZIEŃ:
1. WPROWADZENIE: a. Pojęcie bezpieczeństwa żywności b. Regulacje prawne dotyczące żywności
2. ISO 22000 a. Definicja ISO b. Norma ISO 22000 c. ISO 22000 a inne systemy zarządzania d. Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności e. Procedura przejścia z ISO 22000:2005 na ISO 22000:2018
3. WDRAŻANIE SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI.
a. wady i korzyści systemu zarządzania bezpieczeństwem żywności b. najczęstsze problemy przy wdrażaniu i recertyfikacji systemu c. określenie kontekstu organizacji i potrzeb stron zainteresowanych oraz wyznaczenie ryzyk i szans b. ustanowienie polityki i celów bezpieczeństwa żywności e. dokumentowanie systemu i prace wdrożeniowe f. wybór i szkolenie audytorów wewnętrznych g. audyt wewnętrzny h. przegląd zarządzania i. audyt zewnętrzny
4. WYMAGANIA NORMY ISO 22000:2018.
a. omówienie zmian w normie ISO 22000:2018 b. Kontekst organizacji c. Przywództwo d. Planowanie e. Wsparcie f. Funkcjonowanie g. Ocena funkcjonowania h. Doskonalenie
5. ZAKRES OBOWIĄZKÓW, UPRAWNIEŃ I ODPOWIEDZIALNOŚĆ PEŁNOMOCNIKA DS. SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI WG ISO 22000:2018.
II. DZIEŃ:
5. DEFINICJA I RODZAJE AUDYTÓW
6. AUDYT JAKO NARZĘDZIE W DOSKONALENIU SYSTEMU. a. planowanie audytów - kiedy, jak często? b. prowadzenie audytów w oparciu o podejście procesowe c. dobór audytorów d. ocena i weryfikacja audytorów e. motywowanie audytorów f. komunikacja audytorów z Pełnomocnikiem
7. PROCEDURA AUDYTU WEWNĘTRZNEGO WG ISO 19011:2018
a. Inicjowanie auditu b. Przeprowadzenie przeglądu dokumentów c. Przygotowanie do działań auditowych d. Przeprowadzenie działań auditowych na miejscu e. Przygotowanie, zatwierdzenie i rozpowszechnianie raportu z auditu f. Zakończenie auditu g. Przeprowadzenie działań poauditowych
8. SKUTECZNE ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW JAKOŚCIOWYCH a. wykrycie niezgodności b. podjęcie natychmiastowych działań c. określenie przyczyny powstawania d. podjęcie działań długoterminowych e. ocena i nadzór nad działaniami
9. METODYKA I TECHNIKI AUDYTOWANIA a. Skuteczne prowadzenie rozmów a. Umiejętne sporządzanie notatek b. Poprawne zbieranie dowodów audytowych
10. KOMPETENCJE AUDYTORA WEWNĘTRZNEGO a. Zakres obowiązków b. Rola audytora s procesie ciągłego doskonalenia c. Trudności w przeprowadzaniu audytów d. Cechy profesjonalnego audytora
11. TEST POTWIERDZAJĄCY ZDOBYCIE KWALIFIKACJI PEŁNOMOCNIKA DS. SYSTEMU ZARZĄDZANIA BEZPIECZEŃSTWEM ŻYWNOŚCI WG ISO 22000:2018.
Czas trwania: 2 dni (16 godzin). Istnieje możliwość skrócenia czasu szkolenia do 1 dnia, na życzenie klienta (przy szkoleniu dedykowanym).
Cena: 1100/900 PLN/os.* zw. VAT
*Cena za 1 osobę. Przy zgłoszeniu co najmniej 2 osób, druga i kolejne osoby: 900 PLN zw. VAT
Cena za uczestnictwo w szkoleniu online (zdalnym): 900 PLN/os. zw. z VAT
Promocja dla Studentów studiów dziennych: 900 PLN/os. zw. z VAT (nie łączy się z innymi promocjami)
Przy zgłoszeniu na szkolenie stacjonarne dla Pełnomocników i Audytorów wewnętrznych, koszt uczestnictwa wynosi 1200 PLN (1. os.) / 1000 PLN (kolejne os.) zw. z VAT.
Przy zgłoszeniu na szkolenie online (zdalne) dla Pełnomocników i Audytorów wewnętrznych, koszt uczestnictwa wynosi 1000 PLN (1. os.)
Miejsce szkoleń:
Szkolenia otwarte: Wrocław (Uniwersytet SWPS), online (zdalnie)
Szkolenia zamknięte: siedziba klienta (cały kraj), online (zdalnie)
Termin szkolenia: wg harmonogramu, do uzgodnienia
Forma zajęć: wykład, ćwiczenia, warsztaty, konsultacje
Prowadzący: Czynny auditor IRCA, doświadczony konsultant z wieloletnią praktyką w systemach zarządzania bezpieczeństwem żywności
Zapewniamy:
• Materiały szkoleniowe • Certyfikat potwierdzający odbycie szkolenia (certyfikat Pełnomocnika ds. SZBŻ wg ISO 22000:2018 w języku polskim lub angielskim) • Poczęstunek • Bufet kawowy • Bezpłatne konsultacje mailowe w ciągu miesiąca po zakończeniu szkolenia • Rabat na następne szkolenie CENTRUM QUALITY w wysokości 100 PLN zw. z VAT (nie łączy się z innymi promocjami)
Szkolenie akredytowane przez międzynarodową jednostkę certyfikującą**
**Istnieje możliwość wystawienia dodatkowego certyfikatu dla uczestników szkolenia
Osoby i firmy zainteresowane powyższym szkoleniem prosimy o wypełnienie formularza. |